ارزانترین نوع تخمهی آفتابگردان، حدوداً کیلویی دو هزار تومان است. مطابق اعلام کارخانجات روغنکشی (مثلا اینجا) حدودا 30 تا 40 درصد تخمه را روغن تشکیل میدهد، یعنی برای تهیه یک کیلو روغن، اقلا حدود دو و نیم تا سه کیلو تخمه لازم است؛ حالا به این اضافه کنید هزینههای موادّ افزودنی نگهدارنده و کارخانه و کارگر و بستهبندی و تبلیغات و ... . با یک حساب سرانگشتی، هر کیلو روغن آفتابگردان حدود 7 تا 10 هزار تومان آب میخورد که ما آن را به حدود 3 تا 4 هزار تومان خریداری میکنیم! جهت اطّلاعتان عرض میکنم، یارانهی روغن هم خیلی وقت است که حذف شده! حال، سؤال اینجاست که پس چگونه روغن به این گرانقیمتی را کارخانههای عزیز به کمتر از نصف قیمت به ما میفروشند؟!
خیلیها، تولیدکنندگان و توزیعکنندگان روغن را به خیلی چیزها متّهم میکنند! امّا بنده اینجا کسی را به چیزی متّهم نمیکنم! فقط اینها را نوشتم که این درخواست را از خدمتتان داشته باشم:
روغن مصرفیتان را تا حدّ امکان کم کنید، ولی همان کم را روغن خوب و سالم و مطمئن مصرف کنید.
اگر فعّالیِت روزانهتان زیاد است و خدای نکرده مشکل خاصّ جسمی ندارید، روغن حیوانی (دنبه، کره و ...) و گرنه، برای سرخ کردن و پخت و پز از روغن کنجد و برای سالاد از روغن زیتون استفاده کنید.
به نظر کمی گرانتر میشود، ولی اگر هزینههای درمانی «بعدها» را (بیماریهای قلبی و کبدی ناشی از مصرف روغنهای ناسالم) در نظر بگیریم، این پیشگیری هرچند در ظاهر قدری گرانتر، امّا خیلی خیلی به صرفهتر خواهد بود.
تندرست باشید!